Бронхиална астма

Бронхиална астма - хронично възпалително заболяване често усложнено с алергия(свръх чувствителност) към различни дразнители, която засилва обструкцията на бронхите и се получава задух. При алергичната астма най-честите провoкиращи пристъпа дразнители са: домашна прах, плесен, акари, животински косми, спори, полени, химикали. Когато няма алергична компонента, дразнителите могат да бъдат различни инфекции, токсини от външната и вътрешната среда, физическо усилие, психоемоционален стрес, хормонални нарушения, гастроезофагиален рефлукс на стомашно съдържимо и други. Всички те могат да доведат до обструкция на бронхиалното дърво. Най-често се срещат смесените форми.

Клиничната картина при астмата може да бъде различно изявена в зависимост от начина на живот на пациента, хигиенно диетичния режим и провежданото лечение. Най-тежка е клиничната картина при асматичния пристъп, който ако не бъде своевременно овладян, може да прерастне в асматичен статус – животозастрашаващо състояние, което се лекува само в болнична обстановка.

Лечението на бронхиална астма се състои основно в премахване на бронхиалната обструкция:

  • Извънпристъпно лечение за продължителна употреба - бронходилататори, антиалергични стабилизатори, левкотриенови антагонисти, муколитици, секретолитици и кортикостероиди.
  • Лечение по време на пристъп.

Освен медикаментозното лечение съществуват и други методи, които най-често се класифицират като алтернативна медицина. Един от тях е биорезонансната терапия с немския апарат BICOM:

  • В началото се прави тест за да се определят основните дразнители – хронични инфекции, стрес, алергени и други.
  • След изчистването на външните дразнители се провежда специфична десенсибилизация на организма

Метода е безболезнен и достатъчно точен, така че може да се използва и при малки деца (при които се получават бързи и трайни резултати). Пациентите се обучават в спазване на правилен диетичен режим, ритъм и начин на живот, за да се чувстват пълноценни в ежедневието.

Коментарите са спрени.