Причини и лечение на алергия

Последните години статистиката показва по-голяма заболеваемост с различни алергични прояви. Все повече тези проблеми се свързват с по-високият жизнен стандарт и урбанизацията. Света , който ни заобикаля е източник на нови алергени.

Алергията е израз на абнормен засилен отговор на обичайно срещани дразнители (субстанции) от околната среда. Днес приблизително един милиард от населението на земята, предимно в градовете, има прояви на различни видове алергии.

Терминът „алергия“ е използван за първи път през 1906 г. и е съставен от гръцките думи “allos” (друг различен) и “ergos” (дейност).

Кой са най-честите причинители на алергия?

  • Акари в домашната прах;
  • Полени;
  • Отрови на насекоми;
  • Животинска козина, пух, пера;
  • Битова химия и козметика;
  • Някои медикаменти и храни и др.

Клиничната картина на алергия може да се прояви като симптом от страна на кожата (пъпки, уртики); очите (повишено сълзене, сърбеж, оток на клепачите, конюнктивит); носа (кихане, запушване, секреция). По-рядко се срещат прояви като генерализиран оток или затруднение в дишането и най-рядко симптоми от раздразване на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Предразположението и самите алергични прояви, често се предават по наследство, като членовете на една фамилия могат да страдат от различни клинични форми на алергия.

Как се поставя диагноза алергия?

Диагнозата алергия се поставя след подробна анамнеза, преглед и клинични тестове. Последните могат да бъдат:

  • Кожни-скарификационни, интрадермлни или чрез обождане;
  • Кръвни-IgE антитела – общи и специфични;
  • Биорезонансен тест.

Лечение на алергия

Лечението е сложен и продължителен процес, изискващ често участието и на други членове от семейството тъй като при голяма част от алергичните заболявания се налага промяна в начина на живот и спазване на определена диета.

Днес се използват голям набор от противоалергични медикаменти (в повечето случай копиращи само клиничната картина) имунотерапия (при, която се третират алергените чрез довеждане на организма постепенно до толеранс към тяхното действие).

Биорезонансната терапия е напълно безвреден и безболезнен метод на лечение, чрез който се извършва специфична десенсибилизация на организма.

Освен биорезонансната терапия, с променлив успех се прилагат още хомеопатия, китайска медицина и други.

Напишете първи коментар.

Напишете коментар