Често задавани въпроси

Д-р Димова, какъв е принципът на биорезонансната терапия?

Биорезонансната терапия се базира на откритията на квантовата физика, че всички клетки и вещества излъчват електромагнитни вълни с определена дължина.
Тялото функционира нормално благодарение на комуникацията между клетките. Те обменят информация на определени честоти. Ако обаче върху организма въздействат нежелани субстанции - токсини, вируси, бактерии, вредна радиация - това затруднява комуникацията между клетките и разстройва работата на организма.
Стресови субстанции може да бъдат химически добавки към храната и питейната вода, токсини в околната среда, радиация, химикали, лекарства прилагани в животновъдството и т.н. Те водят до болнавост, хронична умора и дори до сериозни физически оплаквания.
С помощта на апаратурата установяваме причинителите на болестното състояние на пациента. Обикновено в основата на хроничните заболявания са няколко стресови субстанции. Много често е невъзможно те да се установят чрез лабораторни изследвания. Но са откриваеми на биофизично ниво. Регистрираме тези честоти и ги сравняваме с вече установени честоти на стресови субстанции. Така откриваме проблемите на конкретния пациент.

Д-р Димова, дайте пример за лечение на пациент с конкретно заболяване?

Биорезонансната терапия не действа на конкретни заболявания, а на стресови субстанции с конкретни честоти. Примерно се оплаквате от продължителна хрема. Когато дойдете при мен, взимам информация за честотите, с които трепти вашия организъм, и ги сравнявам със стресови тестери, които имат строго фиксирани честотни трептения. Хремата може да се окаже проявление на някакъв тип алергия, на външно замърсяване от химикали, от тежки метали, от смог, а може да е причинена от вирус. Когато установим причинителите, ги изчистваме от организма, чрез въздействие със съответни електромагнитни вълни. Когато изчистим организма, му помагаме да продължи самооздравителната програма и имунната система да вземе нещата под контрол. Защото човешкият организъм е създаден така, че да може да се самолекува.
Самата лечебна процедура се извършва с биорезонансен апарат, чрез който се подава подходящата за пациента програма. В повечето случаи получените от организма на пациента честоти се инвертират, или обръщат обратно, за да се подадат като лечебни честоти.

Д-р Димова, пациенти с какви проблеми се обръщат най-често към вас и успешно се лекуват?

Идват пациенти с най-различни проблеми. При една и съща клинична картина причините може да бъдат съвсем различни. Затова и подходът към тях е различен.
Хубавото при този тип диагностика и терапия е, че са сведени до минимум страничните ефекти. Може да се работи бързо и безболезнено и при деца, и при възрастни в тежки състояния. Най-често при нас идват хора с алергични проблеми, с белодробна патология, със стомашно-чревни проблеми, с гинекологични заболявания.

Д-р Димова, как процедирате, когато човек е със стомашно-чревни възпаления?

Всичко започва с тест, независимо че пациентът идва със съвсем конкретно оплакване. Най-честият причинител на стомашно-чревни проблеми е чревната бактерия хеликобактер. Ние правим пълен тест, защото освен наличието на такъв тип бактерия търсим и други причини за това състояние - някакви замърсители на организма или стрес, който довежда стомашно-чревния тракт до спазми. В конвенционалната медицина едно антибиотично лечение ще отстрани бактерията и нищо друго. Докато тук се стремим да лекуваме не отделното заболяване, а целия организъм, да отстраним всички фактори, които са довели до проблема със стомаха и червата. Така и резултатът е траен. Идеята е да включим имунната система на пълни обороти така, че да бъде не просто стимулирана или пък потисната, а да бъде правилно модулирана. Ако разпознава правилно патогените в организма, правилно ще си върши работата.

Д-р Димова, може ли да помогнете, когато вече имаме автоимунно заболяване?

В научните среди все още се водят спорове дали е прекалено силна или прекалено слаба имунната система при автоимунните заболявания. Но реално тя разпознава погрешно като патогени собствените си клетки. Далеч съм от мисълта, че можем да лекуваме автоимунните заболявания с биорезонансна терапия. Но тези пациенти обикновено имат допълнителни здравословни проблеми. И точно тук е нашето място - да се справим със съпътстващите проблеми. Така увеличаваме комфорта на пациента, той е в по-добра кондиция, по-работоспособен е и води нормален живот. Свеждаме до минимум и необходимостта от прием на медикаменти. Лечебният ефект зависи обаче от това в какъв стадий е съответното заболяване.

Д-р Димова, има ли противопоказания биорезонансната терапия за някое автоимунно заболяване?

Противопоказания няма. Всичко се съобразява с конкретния организъм. Когато се подават лечебни програми, които подпомагат отделни органи и системи, всичко отново се тества дали е подходящо за конкретния пациент в конкретния момент. Ако организмът не е в състояние да усвои по правилния начин това въздействие, просто не го правим. Тогава търсим нов подход за проблемите на този пациент.

Д-р Димова, колко време траят тестовете и лечебните процедури?

Един тест може да отнеме два или повече часа според тежестта и броя на натрупаните проблеми. При децата се стараем това да стане максимално бързо. При хора в относително добро зраве и отделни малки проблеми всичко приключва по-бързо и лесно. Продължителността на лечебната процедура също зависи от броя на стресовите субстанции и от състоянието на пациента. Може да продължи от час и половина до два часа. Програмите за деца са по-кратки. Пациентите не усещат нищо по време на теста и на процедурата. Трябва да са относително неподвижни, за да улавям техните честоти.

Д-р Димова, за колко процедури пациентът може да се справи с проблема си?

Едни хора се поддават по-лесно на този вид терапия. Но при други може да стигнем само до подобрения на състоянието, но не и до пълното отшумяване на сипмптомите. Ако е дете без други обременяващи фактори нещата може да се стабилизират за няколко месеца. Зависи колко често провеждаме процедурите. За честотата на посещенията се съобразяваме и с възможностите на хората да пътуват до София. Това изисква и време, и финанси. По-редките посещения разтеглят във времето лечебния процес.

Д-р Димова, с каква апаратура работите?

Това е немска апаратура, която се използва в Европа повече от четвърт век. Разполагаме с модерен вариант на биорезонансен апарат. При някои проблеми използваме и руска апаратура. Като терапия биорезонансът се използва от началато на XX век - в основата е методът на Райф. Биорезонансната апаратура навлиза в България от 80-те години на миналия век.