Подуване на корема

Какво представлява метеоризмът?

Образуването на газове – метеоризъм е често срещан дискомфорт. Тази тенденция се покачва всяка година, тъй като ежедневието ни е свързано с голямо количество стрес, неправилно хранене, прием на различни медикаменти и други. Прекомерното образуване на газове в червата понякога може да е симптом на по-сериозни заболявания. Подуването на корема пречи на нормалния ритъм на живот, води до отделяне на газове с неприятна миризма, нарушено храносмилане, загуба на апетит.

Какви са причините за образуване на газове и подуване на корема?

Причините за образуване на газове са различни. Повишеното количество газове в стомашно-чревния тракт може да се дължи на екзогенни причини т.е. погълнати по време на хранене, прием на газирани напитки, тютюнопушене, дъвчене на дъвка и други.

Ендогенните газове са продукт от функционирането на гастро-интестиналния тракт. Много хора не си дават сметка, че стресът може да е една от главните причини за подуване на корема, запек или диария. По време на стресови ситуации може да се засили чревната перисталтика, а това води до отделяне на газове. Забързаното ежедневие на повечето хора не позволява спазването на нормален хранителен режим. Много от нас гладуват цял ден, поради липса на време за хранене, и вечер когато се приберат поглъщат голямо количество храна, като често смесват различни видове храни. Всичко това води до прекомерно образуване на газове, подуване, тежест, често и до запек.

Разбира се не може да не споменем и непоносимостта към определена група храни: глутенова непоносимост (Цьолиакия), непоносимост към лактоза. Отстраняването на тези съставки от менюто води до подобряване на състоянието.

Суровите плодове и зеленчуци са много полезни за организма заради витамините и микроелементите, които ни доставят, но често затрудняват храносмилателния тракт. Те са ботати на груба целулозна храна, разграждат се от микроорганизмите в дебелото черво и при този процес се образуват голямо количество газове.

Метеоризъм може да се появи и в предменструален синдром при жените, при употреба на някои лекарства и други.

Напишете първи коментар.

Напишете коментар