Какво представлява дисбиозата?

Червата са централния орган на храносмилането. При разгъване те имат площ от 300 м2.

Дисбактериозата на червата се среща в 90% от случаите сред възрастното население и в 95% сред децата.

В стомаха и дванадесетопръстника обикновено отсъства микрофлора или е много оскъдна, основно грам положителна. Колкото по-дистален е отделът от храносмилателния тракт, толкова е по-богат на микрофлора. Нормално в червата съществуват в оптимални съотношения чревната пръчица, гнилостни бактерии, анаеробни и аеробни лактобацили, ентерококи, квасни гъбички. Това състояние се нарича еубиоза.

Нормалната микрофлора на червата участва в пристенното храносмилане и синтезирането на витамини от група В и витамин К, в обезвреждането на ксенобиотиците, в поддържането на местния имунитет. В същото време при намаляване реактивността на организма чревната микрофлора може да провокира развитие на неспецифичен язвен колит и злокачествени тумори. Различни психогренни, химични, механични, лекарствени и други въздействия водят до промени в нормалното съотношение на микрофлората – до дисбактериоза.

Основни причини за поява на дисбиоза

 1. Несвоевременен обяд, бързо хранене, еднообразна „нежива“ храна, обилно ядене, некачествени продукти, злоупотреба със студени напитки и сладолед.
 2. Недостатъчно секретиране на храносмилателни ферменти от стомаха, панкреаса и червата поради заболяване на тези органи.
 3. Неправилно и продължително разграждане на белтъчини, мазнини и въглехидрати обуславящо ненормалното размножаване на едни микроорганизми за сметка на други.
 4. Недостатъчна детоксикация от страна на черния дроб (при патология) и натрупване на храносмилателни шлаки.
 5. Заболявания на стомашно-чревния тракт и инфекциозен и неинфекциозен характер, паразити на червата.
 6. Медикаментозно въздействие – най-често при лечение с антибиотици.

Активирането на условнопатогенната микрофлора или появата на патогенни щамове е съпътствано от увреждане на слизестата обвивка на червата и нарушаване баланса на секреция и разграждане.

Разновидности на чревна дисбактериоза

  1. Дисбиоза на практически здрави лица (най-често при хора над 45 години и ранна детска възраст), сезонна (пролет и есен), професионална;
  2. Дисбиоза при болни – при заболявания на черния дроб, на стомашно-чревния тракт от неинфекциозен характер, инфекции, паразити, атеросклероза, злокачествени заболявания;
  3. Медикаментозна дисбиоза.

Особено опасно е развитието на дисбактериоза в детска възраст. Занемарените (нелекувани) форми могат да се усложнят с развитието на сепсис.

Напишете първи коментар.

Напишете коментар